După cum se constată din “Istoria Mănăstirii Râşca”, scrisă de Arhiereul Narcis Creţulescu, această biserică a fost reînnoită de către Doamna Maria, soţia domnitorului Ştefan Cel Mare, odată cu biserica mănăstirii “Sf. Nicolae” din Popăuţi.
Tot în scrierea mai sus amintita, gasim urmatorul text: “Langa orasul Botosani spre sud-vest este un sat numit Monastirea Doamnei, pentru ca aicea din vechime a fost Monastire de calugari, fiind in apanagiul Doamnei. Acest sat este foarte vechiu in ocolul targului”.
În jurul anului 1952, Doamna Elena lui Petru Rares, i-a dat hramul “Invierea Domnului” zisa Voscrisenia.
Aceasta biserica domneasca , manastire de calugari, a fost inchinata Sf. Munte Athos si anume manastirii Rusicon cu hramul “Sfantul Pantelimon”.
Dupa inchinare calugarii de la manastirea Rusicon, venind in Moldova, au schimbat hramul cel vechi al bisericii, si de atunci pana in prezent aceasta biserica isi serbeaza hramul “Sf. Pantelimon”.
Din cele aratate pana aici se stabileste dar, ca ctitorii acestei biserici au fost Doamna Maria, sotia voievodului Stefan cel Mare si Sfant, si Elena, sotia lui Petru Rares, dupa care a urmat trecerea ei la muntele Athos.
Biserica cu hramul “Sf. M. Mc.Pantelimon”, a fost construita in anul 1911 din caramida pe temelie de piatra, prin osteneala credinciosilor satului.
Aceasta Biserica a fost zidita pe locul vechii Biserici din barne de stejar, asa cum arata in mainile Doamnei Elena Rares, daramata in anul 1902 si care data din anul 1552.
Actualul lacas de cult s-a renovat in exterior in anul 1966, iar in interior in 1967 din contributia credinciosilor si donatia acordata de Sf. Mitropolie in vremea I.P.S. Mitropolit Iustin Moisescu.
In anul 1972 s-a facut gardul din jurul Bisericii pe temelie de beton, stalpi de beton si scandura, iar in anul 1986 sub arhipastorirea I.P.S. Mitropolit Teoctist si P.S.Episcop Pimen Suceveanul, a Pr. Protoiereu Diaconu Grigore, a Pr. Paroh Constantinescu Gheorghe, a epitropului Ifrim Cristofor, a intreg Consiliului si Comitetului parochial, al caror nume figureaza intre ctitorii de la proscomidiar s-a pictat interiorul in tempera si s-a restaurant catapeteasma de pictorul Buzuloiu Vasile.
Stranile din stejar sculptat, au fost facute cu cheltuiala credinciosilor scrisi pe ecusoanele de pe strane.
Lucrarile s-au terminat la 6 noiembrie 1986.
Preotii care au slujit in aceasta biserica au fost: Constantin Cazacu, Constantin Petruteanu, Iordache Vasiliu, Ioan Radasanu, Trifan Postelnicescu, Gheorghe Constantinescu, Fredolin Drobota.
Actualul paroh este Pr. Daniel-Ilie Voroneanu.
Mantuieste Doamne pe toti cei care au contribuit si vor mai contribui la infrumusetarea acestei sfinte biserici.